W Klasztorze na Karczówce w Kielcach odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci. Tematykę i oprawę warsztatów z dokładnością dobrałam pod Walentynki. Od początku wszystko przebiegało pod znakiem serca.

Przed warsztatami dzieci miały okazję do okazania miłości zwierzakom. Specjalnie na to wydarzenie przyjechały alpaki z Suchedniowa. Dzieci miały okazję do wspólnych spacerów, zdjęć i przytulania.

Spotkanie rozpoczęliśmy od gorącej zimowej herbaty z imbirem i goździkami, bo na spacerze było naprawdę bardzo mroźno.

Pierwszy przepis, który wykonały dzieci, to ciastka maślane. Najpierw własnoręcznie wykonały ciasto, rozwałkowały i wykrawały ciastka w kształcie serduszek. Dekoracja ciastek wzbudziła zainteresowanie dzieci, ozdabialiśmy je cukrem zabarwionym na czerwono według różnych technik stworzonych przez wyobraźnię dziecięcą. Wyszły prawdziwe dzieła sztuki.

Napój mleczny z kakao, bitą śmietaną, piankami i kolorowymi dodatkami, to przerywnik przed następnym przepisem. Tu również dzieci pokazały duszę artysty.

Kolejnym sercem, przygotowanym przez dzieci było ciasto francuskie z powidłami na patyku szaszłykowym. Po zapakowaniu w woreczki celofanowe i ozdobieniu tasiemkami oraz bibułami serduszka stanowiły wyjątkowy prezent dla najbliższych.

Nie mogło się obyć bez potraw, które zaspokoiłyby głód. Super alternatywą i ciekawą formą ich przygotowania okazały się tortille zapiekane na ciepło, z dobranymi indywidualnie składnikami albo klasyczne tosty. Sposób złożenia tostów można zobaczyć dla przypomnienia na TikToku na moim koncie @justynaciesiun.

Były też momenty relaksu i odprężenia – klimatyczna antresola i wygodna kanapa przyciągnęła nie tylko dzieci.

Na koniec dzieci otrzymały dyplomy za udział w warsztatach. To były naprawdę super walentynkowe warsztaty kulinarne.