W dniu 29.10.2021 odbyły się w studio kulinarnym strasznie fajne warsztaty w scenerii Halloween. Uczestnicy wraz z rodzicami przygotowali się bardzo perfekcyjnie. Piękne stroje, dodatki a nawet makijaże dopełniły klimat spotkania.

Warsztaty rozpoczęliśmy od przygotowania czegoś szybkiego i pożywnego. Parówka zawijana w plastry ciasta francuskiego stworzyła hot doga w kształcie mumii. Dzieci nie zapomniały również o oczach, które wykonały z czarnego sezamu. Było nie lada zabawy manualnej, a kto nie znał przepisu stwierdził, że to szybki i kreatywny posiłek na każdy dzień.

Podczas pieczenia hot dogów, ruszyliśmy z kolejnym przepisem. Babeczki z dynią wkomponowały się idealnie w nasz scenariusz imprezy. Dzieci miały zadanie rozróżnić składniki suche od mokrych, wymieszać je w osobnych miskach, następnie połączyć je razem tworząc masę idealną do upieczenia babeczek. Dzieci chętnie wykorzystały jako jeden ze składników suchych czekoladę gorzką i żurawinę. Wyzwaniem było dla niektórych, zwłaszcza tych najmłodszych nałożyć ciasto do form, ale najważniejsza była samodzielność, nawet jak nieco ciasta znalazła się na blacie 🙂

Przyszedł czas na odpoczynek, hot dogi mumie zaprosiły uczestników na chwilę relaksu do oddzielnej strefy, gdzie wszystkie dzieci ze smakiem zajadały posiłek.

To nie koniec kulinarnych inspiracji, tym razem dzieci poznały tajniki robienia koktajli. Samodzielnie każdy uczestnik dekorował brzegi szklanki miodem i kolorowym cukrem. Na bazie grenadiny, soku z pomarańczy i wody obserwowaliśmy jak rozwarstwiają się kolory w przezroczystej szklance. Do tego nie mogło zabraknąć elementu halloweenowego, żelka w kształcie oka ozdobiła każdy koktajl.

Kolejnym elementem przegotowania babeczek było ich zdobienie. Tu kreatywność dzieci była na najwyższym poziomie. Na wierzchu posmarowanym lukrem lądowały przeróżne ozdoby, które tworzyły ciekawe, kolorowe i jak to pasowało do tego dnia upiorne kreacje.

Na koniec dzieci mogły spędzić wspólnie czas na degustacji babeczek i popijaniu koktajlu. Część babeczek dzieci zapakowały w przezroczystą, specjalnie przygotowaną torebkę, aby pochwalić się i poczęstować najbliższych.

Za cudownie spędzony czas i trudy kulinarne każdy uczestnik otrzymał spersonalizowany dyplom.
To były naprawdę bardzo straaasznie fajne warsztaty kulinarne.